Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bolesti zad,jezdit či nejezdit?

6. 4. 2010
Bolesti zad, jezdit či nejezdit?
Bolesti zad jsou hojně rozšířeným problémem. Dalo by se říct, že jsou do značné míry civilizační chorobou. S bolestmi zad jde bojovat různými způsoby a právě jízda na koni se všeobecně doporučuje jako vynikající prostředek na tlumení bolesti zad. Hiporehabilitace je v praxi osvědčená rehabilitační metoda, kdy jízda na koni příznivě ovlivňuje lidský organismus a zvyšuje jeho kondici ve všech ohledech, proto je hiporehabilitace nebo obecně i jízda na koni tak oblíbená při léčení nejrůznějších zdravotních problémů a komplikací.
Co dělat, když jízda na koni způsobuje bolest zad?

Přesto se však můžeme setkat s případy, kdy právě jízda na koni bolesti zad neodstraňuje, ale třeba i ještě více prohlubuje, což samozřejmě není příjemné. Co za to může?

 
Jak dosáhnout toho, aby jízda na koni nebyla špatnou vzpomínkou?

Příčin takovýchto bolestí zad může být samozřejmě víc. V první řadě je to pochopitelně zdravotní stav. Zde by mělo být rozhodující doporučení lékaře. Samozřejmě, že každý lékař může mít na účinky jízdy na koni, co se týká bolesti zad, jiný názor. Některý lékař může jízdu na koni doporučit, některý ji naopak doporučit nemusí. Hodně pak záleží na konkrétní diagnóze. Zhoršují-li se však při jízdě na koni bolesti zad, a nejsou-li naše subjektivní pocity tím, k čemu bychom se rádi vraceli, pak samozřejmě bude asi vhodnější jízdu na koni oželet, nebo se alespoň pokusit vybrat vhodného koně, který by vyhovoval našemu zdravotnímu stavu.

 

Samostatnou kapitolou je potom parkurové a skokové ježdění, které se sice čistě rekreačních jezdců zpravidla netýká, ale určitě neuškodí upozornit i na problematiku jezdeckého skokového sportu ve vztahu k bolestem zad. Bolesti zad jsou u parkurových jezdců poměrně časté. Je to způsobeno především tím, že skokový sed se ve značné míře liší od běžného korektního sedu, tedy sedu se kterým se setkáváme při rekreační jízdě. Při skokovém sedu dochází k větší námaze a intenzivnějšímu zatížení specifických svalových skupin, což je příčinou bolesti zad. Pro jejich zmírnění lze doporučit preventivní cvičení pro korekci těchto svalových disbalancí spolu s tréninkem pohybového stereotypu pro skok, a to samozřejmě ve spolupráci s odborníkem.

 

Jak už bylo řečeno, rekreační jízda je samozřejmě něco jiného než parkurové skákaní, a proto se nyní opět zaměřme na problém bolesti zad, viděný optikou rekreačních jezdců. Řekneme si, co dělat, aby se případné bolesti zad co nejvíce minimalizovaly.

 
Důležitý je výběr vhodného koně

Při jízdě na koni se posiluje zádové svalstvo, a právě ochablost zádových svalů je jednou z hlavních příčin jejich bolesti, ale zároveň chtě nechtě přitom dochází k otřesům, které mohou problém s bolestí zad zhoršovat. V tomto případě je velmi důležité dbát na výběr koně, na kterém chceme jezdit, protože samozřejmě není kůň jako kůň.

 

Rozhodujícím kritériem jsou v tomto případě především chody koně, které by měly být co nejvíce ploché a pohodlné. Takovéto chody sice nemusí vypadat předpisově, ale to zde samozřejmě nehraje žádnou roli. Rozhodující a nejdůležitější je v tomto případě pohodlnost jízdy. Při zkoušení vhodnosti koně je samozřejmě také důležitý subjektivní pocit z jízdy, která by neměla být utrpením. Hodně napoví i exteriér koně, má-li kůň strmou lopatku a strmé spěnky, dá se s největší pravděpodobností očekávat, že jeho chody budou krátké a tvrdé, což je ta nejméně vhodná kombinace, kterou nelze doporučit nikomu, kdo má problémy se zády.

 

Svoji roli hraje také pochopitelně povaha koně, která by měla být klidná, kůň by měl být i snadno ovladatelný a dobře spolupracující s jezdcem.

 

Nárazy při jízdě lze i mírnit například pomocí tlumící dečky na posedlí, takže se jízda na koni stává o poznání pohodlnější a méně náročná na záda.

 

Jízda na koni, je-li prováděna šetrně a s ohledem na aktuální stav zad, určitě přináší kýženou fyzickou úlevu, která je navíc spojená i s psychickou „podporou" ze strany koně, což je právě to, co z koně činí nejlepšího přítele člověka.

 
 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář