Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nemoci hříbat

11. 3. 2010
  • Pupeční průtrž
    pokud se po porodu dobře neuzavře pupeční otvor, při pupeční průtrži uniká v kapkách moč skrz tento pupeční otvor. Lze jej odstranit chirurgicky.
  • Průjem
    se objevuje u hříbat během prvních 48 hodin po porodu a je způsoben změnou složení v potravě hříběte. Pokud je průjem silný a neustává, hříbě na několik hodin odstavíme od matky a klisnu mezitím oddojíme. Hříběti podáváme pouze vodu. Také později po několika dnech se u hříběte může objevit průjem, který může být zaviněn infekcí střev nebo obnovenou říjí matky. Ve dnech říje má mléko klisny laxační účinek.
  • Ochroma hříbat
    je infekční onemocnění, které může vést k úhynu, pokud veterinář včas nezasáhne. Hříbě je infikováno bakteriemi při špatném ošetření pupečního otvoru. Bakterie se dostanou do krevního oběhu a způsobí akutní záněty kloubů. Prvním příznakem této nemoci je kulhání. Hříbě přestává pít a těžce ulehá a vstává. Srdeční tep je zrychlený a hříbě má teplotu okolo 40 °C. Častou příčinou je špatná hygiena při porodu.
  • Rachitida kostí
    se začíná projevovat nepravidelným postojem končetin a postihuje zejména hříbata do 3 let. Rachitida může být způsobena špatnou látkovou výměnou nebo nedostatkem určitých minerálů a vitaminů v potravě, případně špatným poměrem vápníku a fosforu v krmivu. Léčba spočívá ve speciální dietě, případně doplněné o vitaminy a minerály podávané injekcemi. Prevencí je hříbata krmit speciálními granulovanými krmivy, ve kterých je poměr potřebných látek dobře vyvážen.

Obrazek

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář