Jdi na obsah Jdi na menu
 


Inteligence koní

6. 4. 2010
Inteligence koní
Mnoho lidí podceňuje koňskou inteligenci, tím že věří, že koňské chování vychází pouze z vrozených instinktů. Můžeme považovat za ironické, že právě toto mylné chápání koně je důvodem mnoha nedorozumění, pocházejících ze strany lidí, ne koní.

Není pochyb, že lidský intelekt nemá ve zvířecí říši konkurenci, ale právě přílišné uvědomování si své nadřazenosti nám může zatemnit mysl při práci se zvířaty. Takové lehkomyslné odmítnutí poukazuje na naše horši schopnosti nebo smysl pro spravedlnost, ale je také přítěží při tréninku zvířete.

 

Pokaždé, když se nám nepovede něco koně naučit, rychle na něj svalíme vinu. Vzpomeňte si, kolikrát jste řekli, nebo si pomysleli, že kdyby kůň trochu inteligence měl, už dávno by pochopil, co po něm chceme. Zamysleme se nad vzniklou situací. Čí je to chyba ve skutečnosti? Koně, který nepochopil náš požadavek, nebo člověka, který nedokáže kvůli své nadřazenosti zvířeti porozumět, a proto mu ani nedokáže dát správné povely?

 

Snažme si uvědomit situaci koně v lidském světě. Zvířata všeobecně se perfektně vyrovnávají se změnami a poměrně rychle přivyknou novým situacím. Mezi koňmi se pochopitelně také najdou jednodušší jedinci, ale většina koní má stejné vlastnosti jako lidé: inteligenci, přizpůsobivost, zlomyslnost, hravost, oddanost, žárlivost a mnoho jiných.

 

Když věnujete dost času a pozornosti, abyste pochopili koňský jazyk, uvidíte, že koně rozhodně nejsou hloupá zvířata. Od lidí není fér, když na základě nepochopení koňského jazyka křivě obviňují zvíře z hlouposti.

 

Je to to samé jako tvrdit o Španělovi, že je hlupák jen proto, že mu nerozumíte. Předtím, než můžeme odsoudit něčí inteligenci, musíme rozumět jeho jazyku, abychom mu mohli srozumitelně sdělit naše požadavky.

 

Správný trénink a spolupráce záleží na vzájemném respektování schopností a sil (psychických i fyzických). Dokud nebudeme schopni ocenit koňskou inteligenci a přirozené schopnosti, nikdy nedokážeme zvíře naučit něco nového.

 
Měření koňské inteligence

Existuje několik způsobů, jak orientačně zjistit inteligenci koně. Při zodpovídání otázek, ale mějte na mysli, že každý kůň je jiný a každý žije v jiném prostředí. Okolo nás je mnoho faktorů, které můžou zkreslit naše mínění.

  • 1. Na tlak reaguje tlakem - kůň vždy reaguje spíše protitlakem.
 
  • 2. Přiměřené sociální chování - když fouknete koni do nozder, měl by zpozornět a natočit uši kupředu
 
  • 3. Dáte koni seno na místo, kde ho může vidět, ale nemůže se k němu dostat bez překonání překážky (např. druhá strana ohrady) - chytrý kůň brzy zkusí ohradu obejít. Druhá zkouška je schování ovsa pod kýbl.
 
  • 4. Zvědavost - zvědavější koně jsou chytřejší. Utíká váš kůň od neznámé, pro něj děsivé věci, nebo se na ni jde podívat?
 
  • 5. Sebevědomí - inteligentní kůň má určitou míru sebevědomí (pokud mu někdo neublížil)
 
  • 6. Spolupráce - spolupracuje s vámi, když s ním pracujete?
 
  • 7. Přijímá vás kůň jako vůdce stáda? Koně jsou stádová zvířata, která mají instinktivně zakódované základní stádové návyky. Osamělý kůň, kterému se nikdo nevěnuje, může žít v permanentním stresu, který se postupem času projeví např. nechutenstvím. Při komunikaci s koněm vás musí vnímat jako vůdce stáda.
 

Nezapomeňte, že skutečná odpověď na otázku koňské inteligence stojí ve stáji. Rozvíjejte společnou komunikaci, snažte se koni porozumět, a brzy zjistíte, že je vaším rovnocenným partnerem, s kterým si dobře "pokecáte".

 
 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář