Jdi na obsah Jdi na menu
 


Starokladrubský kůň-článek

23. 1. 2010

Obrazek

 
 

Chovatelským unikátem - koněm neobyčejného historického významu, který si dodnes udržel svůj středověký charakter, je náš kiifi kladrubský. Vznikl v nejstarším hřebčíně Evropy (založeném Rudolfem II. v roce 1579) v Kladrubech nad Labem křížením domácích klisen s hřebci, které císařští poslové nakupovali ve Španělsku a v severní Itálii. Kladrubský kůň je mohutný teplokrevník -vysoký průměrně 173 cm a vážící i 700 kg. Typickým znakem je těžší klabonosá hlava a vysoko nasazený silný krk. Chová se v barvě bílé a černé. Pro majestátný vzhled, eleganci, kadencovaný chod, sílu a vytrvalost se kladrubský kůň používal do ceremoniálních zápřeží: bílé spřežení vozilo císaře a vraníci tahali kočáry církevních hodnostářů. Starokladrubští koně jsou naším jediným národním a světově uznávaným plemenem - v Čechách vznikli a chovní se zde několik století...

Rok po vzniku kladrubského hřebčína bylo v slovinské Lipici poblíž Terstu založeno z císařského podnětu další chovatelské centrum. Na kamenité planině přímořského krasu se začali rodit skromní, bystří koně, kteří línali ze své tmavé hříběcí barvy přes špinavě šedou až do aristokraticky sněhobílé. Prosluli pod jménem lipicáni. Pro mimořádné pohybové schopnosti byli vybíráni k vskutku vznešené podívané. Lipický kůň pochází rovněž ze španělsko-italských předků a je blízký příbuzný našeho kladrubáka. Koně starošpanělští a staroitalští později ve své domovině pro nedostatek zájmu vymřeli - kladrubáci a lipicáni jsou jejich posledními přímými potomky.

Chovatelský talent a úspěšné experimenty přinesly koncem 18. století úspěch a později světovou slávu ruskému knížeti G. A. Orlovu Česmenskému. Ve stájích jeho hřebčína vznikl z koní různého původu (z arabských, holandských a neapolských) věhlasný orlovský klusák. Na italských, francouzských a rakouských dostihových drahách se střetli s tehdy již slavnými klusáky americkými a šokovali publikum vítězstvími a dosahovanými časy. Nad vášnivou rivalitou zvítězil nakonec rozum: došlo ke spojení amerického a orlovského klusáka - vznikl klusák ruský.

 
 
 

Náhledy fotografií ze složky Starokladrubský kůn

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář