Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výživa koně za chladna

11. 3. 2010

Koně jsou obvykle schopni se na teploty pod bodem mrazu velmi dobře adaptovat. Při absenci vysoké vlhkosti a větru snášejí koně bez problémů teploty ještě kolem - 18 °C. V kryté, izolované stáji by jim neměly činit žádné potíže teploty až do - 40 °C. Kůň lépe snáší teploty pod bodem mrazu, než prostředí vlhké, nevětrané stáje, kde je vystavován většímu riziku infekčních a respiračních chorob.

Odolnost vůči vnějšímu prostředí je výrazně dána typem a kvalitou srsti. Obecně se rozmezí tepelného komfortu koně pohybuje mezi - 8 až + 15 °C. Větrné a vlhké počasí odolnost koně proti nízkým teplotám prostředí výrazně snižuje.

Přikrývání koní dekami se doporučuje pouze za větrného počasí, kdy teplota klesá pod hranici - 8 °C. Za vyšších teplot s bezvětrného počasí nepřináší koním "zadekovávání" žádné výhody, naopak koně se více potí a ztrácejí schopnost adaptace.

Kromě srsti je v zimě další důležitou izolační vrstvou podkožní tuk. Koně s nízkou zásobou podkožního tuku potřebují k zachování tepelného komfortu větší množství stravitelné energie než koně s vyššími tukovými zásobami.

Z hlediska výživy vzrůstá za chladného počasí potřeba stravitelné energie, potřeba ostatních živin zůstává zachována. Obvykle proto stačí jednoduše zvýšit množství krmiva. Objemné krmivo je vhodnější než jádro, protože obsahuje větší množství vlákniny, která je fermentována pomocí mikroorganizmů v tlustém střevě. Při této bakteriální fermentaci vzniká poměrně velké množství metabolického tepla. Jestliže je koni předkládáno kvalitní luční seno, není obvykle nutné navyšovat dávku jadrného krmiva.( Zkrmovat se smí pouze seno první sklizně. Seno z otavy má příliš vysokou výživnou hodnotu a pro koně je velice nezdravé. Pokud žádné jiné seno k dispozici nemáte, nikdy ho koni nedávejte příliš najednou a doplňujte je krmivem jako je lisovaná píce, pelety, obilná zrna atd. pozor také u vojtěškového sena, které obsahuje velké množství dusíku a vápníku a mělo by se zkrmovat jen v malých dávkách.)Jakmile ale kůň začne ztrácet na kondici, je to signál k okamžitému navýšení jádra. Z jadrného krmiva je v zimním období, pro svůj vyšší obsah vlákniny, vhodnější oves než kukuřice nebo ječmen.

Vliv větru a chladného počasí na potřebu stravitelné energie

teplota vnějšího prostředí v °C rychlost větru v km/h vzrůst potřeby stravitelné energie v %
+20 0 0
-1 0 23
-12 0 47
-12 16 66



Obecně se doporučuje zvýšení dávky sena o 1 - 1,5 kg na 100 kg hmotnosti koně a případné zvýšení dávky ovsa zhruba o 120 g na 100 kg hmotnosti koně. Takovýto příjem energie zajistí dostatečné množství energie pro produkci metabolického tepla potřebného pro zachování vnitřní teploty.

Nízká teplota okolního prostředí může negativně ovlivňovat příjem vody. Chladná voda může činit problémy především koním s nezdravými zuby, kterým příjem takovéto vody může způsobovat bolest. Z toho důvodu může kůň omezovat napájení a hrozí nebezpečí zácpy a kolik. Napájecí voda by měla být volně k dispozici a mít teplotu 7 - 18 °C.

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář