Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zbarvení

12. 3. 2010
 
 
 
Barvy koní

               

 

 

Albín- kůže bez pigmentu, srst bílá až slabě nažloutlá

 

 

Obrazek

 

 

 

Palomino (žluťák,izabela)- srst žlutá(světlá až tamvá) a ocas stejně nebo světlejší (až bílé) barvy.

 

 

Obrazek

 

 

Ryzák- červená srst v odstínech od světle červené až po téměř černou (světlý ryzák, ryzák, tmavý ryzák, černý ryzák) hříva, ocas a spodky končetin jsou vždy stejné barvy, nikdy černé.

Obrazek

Plavák- srst žlutá různého odstínu( světlý plavák, plavák, tmavý plavák, šedý plavák-myšík) hříva, ocas, spodky končetin černé nebo šedočerné, typický je úhoří pruh na hřbetě.

 

 

Obrazek

 

 

 

Hnědák- hnědá srst s odstínem světle hěndé po téměř černou(světlý hnědák, hnědák, tmavý hnědák, černý hnědák, šedý hnědák) hříva, ocas, spodky končetin černé. Černý hnědák je celý černý, jen v okolí huby a slabin je nahnědlý.

 

 

 

Obrazek

 

 

 

Vraník- celý černý, hříbata po narození modrošedá, černají až po vylínání.

 

 

Obrazek

 

 

Bělouš- kůže pigmentovaná, srst a žíně bílé nebo převážně bílé. Tzv.leucismus- chlupy jsou normálně pigmentované, ale vlivem vzduchu v dřeňovém sloupci se jeví jako bílé.

vybělující- se rodí jako černí nebo hnědí, postupně vybělují do bílé, nebo se vybělování zastavý na určitém stupni(bělouš-žlutý,černý,šedý,medový atd.) Bělouši mají v různém stupni vybělování hlavu sbětlejší než zbytek těla.

nevybělující- jsou to vlastně hnědáci,ryzáci,vraníci s velkou příměsí bílých chlupů po těle. Hlava, někdy i část krku je bez bílých chlupů. od vylínání hříběcí srsti svou barvu již nemění.

 

 

Obrazek

 

Sítovaný bělouš

 

Grošák je jedna z mnoha možných variant vybělujících běloušů. Má menší nebo větší bílé okrouhlé skvrny na šedém podkladě

 

Obrazek

 

 

 

 

 

                                    

 

Strakoši- jsou vlastně taky hnědáci,ryzíci,vraníci u kterých se vyskytují po těle různě velké nepigmentované oblasti s bílou srstí.

 

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář